Oslo Hospital
Aktivitet for nærmiljøet
Gamle Oslo er en sammensatt bydel hvor befolkningen stadig øker, og der pågående byutviklingsprosjekter og økende kulturell aktivitet gir mange nye muligheter. Ifølge programplan for områdeløft i Bydel Gamle Oslo pekes det blant annet på mangelen av tilbud for barn og unge, særlig for eldre ungdom. Det nye Oslo Hospital ønsker å bli en sentral del av utviklingen og revitaliseringen av Gamlebyen med nye arbeidsplasser, levende møtesteder og innbydende rekreasjonsområder. Den norske kirke er en samfunnsaktør som tar stort sosialt ansvar, og vil utrede muligheter for å kunne tilby ulike aktiviteter for nærmiljøet og byen i nye lokaler i Gamle Oslo.
Oslo Hospital skal være et kvartal folk i Gamle Oslo kan være stolt av, med kvalitet og funksjoner som løfter både bydelen og Gamlebyen. Økt aktivitet og utadrettet virksomhet på tomten puster nytt liv inn i nærområdet. Ny utvikling og revitalisering av Oslo Hospital åpner et tidligere lukket område, og har som mål å gjøre den vakre Klostergården og Hospitalhagen mer tilgjengelig for nærmiljøet. Eksisterende og nye bygninger gir anlegget et stort spenn av lokaler, både i størrelse og bruk.
Barn og unge
Ungdom i Gamle Oslo, og særlig i Gamlebyen, har få møteplasser og tilpassede aktivitetstilbud. Utviklingen av Oslo Hospital vil kunne være et bidrag til bedring av forholdene for ungdom i bydelen, for eksempel ved å tilby arbeidsplasser og med mål om kunne stille lokaler til disposisjon.
For barn vil Hospitalhagen være en ypperlig arena for f.eks utendørs lek og læring. På dagtid kan potensielt skoleklasser og barnehager legge utflukter, leketid eller lunsjpause til hagen.
Kulturliv
Oslo Hospital blir en ny og mangfoldig kulturarena i Gamle Oslo. Klostergården innbyr til varierte kulturuttrykk – fra festivaler til gudstjenester under åpen himmel. Det planlegges for en åpen allmenning for debatt, kultur og diakoni. Likeledes gir de rause bruksrommene på gateplan bydelen en ny selskaps- og forsamlingsarena.
Hospitalhagen er et grønt sentrumsområde med sjeldne muligheter for aktivitet og sosiale samlinger. Her kan det være rom for arbeidstrening, felleskapsprosjekter, dyrking, lek og opphold.
Kirken vil få en synlig tilstedeværelse i byen, der lange historiske linjer danner bakteppe for et dynamisk møtested hvor en samfunnsengasjert folkekirke kan skapes og utvikles. Oslo Hospital blir slik en hovedarena for debatt om og formulering av hva kirkens rolle skal være i dagens samfunn.